Стряскаща статистика: Всяка трета млада жена е била насилвана от свой партньор

Най-разпространеният тормоз по време на връзка е психическият

25.11.2022 | 14:37 Редактор: Петя Кръстева
Стряскаща статистика: Всяка трета млада жена е била насилвана от свой партньор

Всяка десета пълнолетна жена у нас е преживяла поне веднъж физическо или сексуално насилие, сочат данни на НСИ.

11.9% от жените на възраст 18 - 74 г. са преживели поне един път физическо или сексуално насилие, без значение кой е извършителят и каква е връзката им с него/нея. Физическото насилие, включително заплахи за такова, е по-разпространено (8,5%) в сравнение със сексуалното (3,4%). Младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, независимо от извършителя, намалява .

В зависимост от това кога се е случил последният епизод на един от двата вида насилие, разпространението е следното: през последните 12 месеца - сред 2.9% от жените на възраст 18 - 74 години; през последните 5 години - сред 5.9%; през целия живот като възрастен - сред 11.9%.

Данните от изследването показват, че 20,5% от жените на възраст 18 - 74 г. в страната, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор в сравнение с жените от други възрастови групи. Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%). Сред жените на възраст 30 - 44 г. относителният дял на преживелите насилие от партньор е 22,5%. С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания намалява до 13,9% в групата 65 - 74 години.

Сред видовете насилие, причинено от интимен партньор, най-разпространено е психическото насилие: от всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19,4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7,1% от жените, а 9,3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

Близо 6 на сто от жените на възраст 18 - 74 г., през целия си живот като възрастни, са преживели физическо насилие (включително заплахи) или сексуално насилие от лица, различни от партньора им. Преобладават пострадалите от физическо насилие (включително заплахи) жени - 3.5%, докато пострадали от сексуално насилие са 2,4%, в това число от изнасилване - 1,5%.

12,2% от жените на възраст 18 - 74 години в страната са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж през целия си професионален живот. Относителният дял на жените, преживели сексуален тормоз от страна на мъже -  колеги, е 5,3%, а от мъж на ръководна позиция - 1.4%. 

Изследването е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години. Основният метод за събиране на данните е интервю "лице в лице" с помощта на таблет (CAPI). Поради чувствителния характер на темата за улеснение на респондентите и предвид епидемичната обстановка в страната по време на работата на терен, за първи път НСИ приложи и метод на самоанкетиране чрез уе приложение (CAWI).

Снимка, архив: БГНЕС