Директорът на Народния театър: Конфликтът е вътрешен, Минеков се опитва да кадрува

В щата няма бройка за политически комисари, подчерта Васил Василев

24.11.2022 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева

Има натиск за назначения в Народния театър от страна на министъра на културата. Това обяви директорът на театъра, след среща на артисти и представители на министерството, които обсъдиха кризата в сектора.

След скандала в Народния театър оставки няма да има. До момента е напуснал главният драматург Захари Карабашлиев, а режисьорът Явор Гърдев е в предизвестие, но е в преговори с директора да остане. Според Васил Василев конфликтът е бил вътрешен, а е превърнат в политически и експониран в медиите от министъра на културата.

"Министър Минеков се опитва да кадрува в Националния културен институт, като чистка на политически опоненти. В щатното разписание на Народния театър "Иван Вазов" не съм предвидил бройка за политически комисари", заяви директорът Васил Василев.

"Всеки има право на политически възглед и глас, но в деня на изборите, когато си лице на този театър и се появиш с който и да е лидер, ти ставаш агитатор. А мен ме питат: "Вие всичките ли сте от тази партия?", каза Валери Йорданов.

Васил Василев не отхвърли твърдението на Велислав Минеков, че има заплати от 5000 лева на актьори и режисьори.

"Още в първите месеци имаше актуализация на заплатите от 1600 до сумата, която каза министърът, дори и по-високи", поясни Василев.

От Министерството на културата заявиха за Bulgaria ON AIR, че засега няма да коментират случая.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.