Демерджиев иска конфискация на бързите колите на трафикантите, Костадинов - войска на границата

Само със законодателни промени няма да бъде решен проблемът, убедени са част от народните представители

23.11.2022 | 18:45 Редактор: Ваня Кузманова

В отговор на зачестилите инциденти с мигранти вътрешният министър поиска по-строги наказания. Иван Демерджиев е изпратил писма до всички парламентарни групи с предложения за промени в Наказателния кодекс. 

Завишаване на наказанията, конфискуване на автомобили, имущество и увеличаване на размера на глобите са само част от законовите предложения срещу нелегалната миграция, предложени от вътрешния министър Иван Демерджив. 

Министърът поиска прокуратурата и съдът да работят по-ефективно по случаите за каналджийство.

"Не може условна присъда на човек, отговорен пряко за смъртта на двама полицаи. МВР не може да е само в тази борба, разчитам на помощ, не за мен, а за МВР", призова служебният вътрешен министър.

Тактиката на мигрантите се променя, констатират от МВР - все по-често се ползват по-мощни автомобили, които полицаите не могат да преследват, както в случая от вчера.  

"Този автомобил е преминал през тунел "Траянови врата" с 200 км/ч, без да бъде преследван. Без да бъде преследван подчертавам. Никой не е предизвикал това движение. През последния месец очевидно тези хора поддържат много висока скорост, това което прави МВР не е да ги преследва, а да намери подходящо място и да ги спре. При тези трудни условия да се спре автомобил, който се движи с 200 км/ч е изключително трудно, ако се ползва лента за принудително спиране, както често се говори, в този автомобил ще има 11 трупа, ние не сме варвари", заяви Демерджиев.  

Според депутатите само със законодателни промени няма да бъде решен проблемът.

"Последните дни живеем като в гангстерски филм, гонки, стрелби. В момента цари пълно безвластие и безнаказаност", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

"Тези ще продължават и продължават, докато не бъде разположена българската войска по българската граница", категоричен е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.  

"Така и не се намери до момента министър или правителство, които да решат въпроса със състава на Гранична полиция", посочи лидерът на "Български възход" Стефан Янев.  

Депозираните оставки на главния секретар и неговия заместник все още не са приети, уточни вътрешният министър.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.