Парламентът направи сериозна крачка за доставката на 8 самолета F-16

Срещу ратификацията на споразуменията се обявиха от БСП и "Възраждане"

23.11.2022 | 11:58 Редактор: Тодор Петров

Парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и оборудване за тях.

Със 159 гласа "за", 45 "против" и трима "въздържал се" Народното събрание гласува на две четения Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка между българското Министерство на отбраната (МО) и Федералната резервна банка на Ню Йорк и на Споразумение относно определени сметки, свързани с финансиране на чуждестранни военни продажби от правителството на България, между МО, Агенцията на Департамента по отбрана на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) и Федералната резервна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет.

Споразуменията се отнасят до изпълнението на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със свързаното оборудване и въоръжение между Република България и Съединените американски щати. Съществен елемент от договорите е начинът на плащане, който предвижда определената цена да се депозира по сметка на федералното правителство. Сумите по договорите са обособени по отделна сметка (Trust Fund Account), предназначена за всички договори на Република България за придобиване на оборудване по Програмата за чуждестранни продажби за военни цели (FMS).

Министерството на отбраната (МО) ще има възможност да следи състоянието на сметката ежедневно и в случай, че бъде преценено, че по-нататъшното инвестиране на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се прехвърлят обратно към Trust Fund Account, предназначена за Република България.

Двата документа засягат разпореждане с бюджетни средства, които ангажират дългосрочно българската държава по тяхното осигуряване до пълното изпълнение на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с необходимостта от предприемане на законодателни мерки относно действието на чужди правни норми. 

Срещу ратификацията на споразуменията в хода на дискусията се обявиха от БСП и "Възраждане", предаде БТА.