Искаме ли старите изтребители F-16 на Нидерландия? Офертата не е само към България

Официално предложение все още не е постъпило в Министерството на отбраната

11.11.2022 | 19:34 Редактор: Вяра Димова

Нидерландия е готова да дари изтребители F-16 на България, ако страната ни даде съветските си самолети на Украйна. Офертата е отправена и към други държави от Източна Европа. От българското министерство на отбраната заявиха, че не са получавали официално предложение от Нидерландия. 

В България първи на идеята, лансирана в нидерландското седмично издание EW, реагираха от ''Демократична България''.

"Това за България е изключително добра възможност тъй като българските МиГ-29 са в края на своя ресурс, освен това малка част от тях летят, ние имаме достатъчно количество, което можем да изпратим на Украйна и да получим адекватно западно въоръжение – в случая F-16", каза Ивайло Мирчев от ''Демократична България''.

От ГЕРБ също биха се съгласили с подобна идея, но чакат и коментар от президента Радев. Според Борисов, за българските пилоти това би била добра възможност.

"Такова предложение – аз бих подкрепил. ГЕРБ би го подкрепил, то е смислено, защото е в рамките на нашия евроатлантичеки съюз. В същото време това е тема, по която бих се съгласил с президента Радев", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От "Възраждане", които не подкрепят изпращането на оръжие за Украйна, мислят, че подобна идея няма да проработи.

"Това е една екзотична идея, с която може да се замерваме тук в парламента, но реално тя не е работеща. Много е тъжно въобще, че в момента, в който имаме един президент, свързан с авиацията, имаме министър на отбраната, които също е свързан с авиацията – нашата авиация е в състояние пред приземяване", коментира Николай Дренчев от "Възраждане".

На този етап България чака оферти от няколко държави за заместващи изтребители за охрана на въздушното ни пространство до пристигането на новите 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г.

"Притеснявам се да не стигнем до етапа и ние ще решим да изпратим оръжие на Украйна, тогава, когато тя няма да се нуждае от него" каза Ивайло Мирчев от ''Демократична България''.

В момента на авиобаза "Граф Игнатиево" тече реконструкция, за да може да приеме новите американски изтребители, а наши пилоти се обучават в Съединените щати как да работят с тях. 

Снимка БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Ивайло Мирчев да говори за бойните самолети на баща си и дядо си, а да не търгува със самолетите, които са заплатени с парите на целия български народ. Въобще,кой дава право на тези мюхлюзи депутатите да се разпореждат с България като със свое крепостно владение? Ако могат и искат, да съставят правителство, да изготвят бюджет за 2023. Ако не могат да сторят това или не искат, да си вървят там, откъдето са дошли. Нагли,повечето прости екземмпляри,които искат да управляват, но сега не им стиска. Сигнализирай за неуместен коментар