СГП привиква Рашков на разпит заради твърдения му, че пари за "Хемус" са изтекли към фирми на ГЕРБ

По делото за строежа на магистралата са повдигнати обвинения на 9 лица

22.11.2022 | 16:40 Редактор: Петя Кръстева
СГП привиква Рашков на разпит заради твърдения му, че пари за

Във връзка с изявления на бившия министър на вътрешните работи доц. д-р Бойко Рашков в телевизионно интервю от 20.11.2022 г., че "има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми", Софийската градска прокуратура (СГП) ще го призове по установения от закона ред за даване на сведения пред наблюдаващия прокурор относно това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай.

Във връзка с разследването по делото "Хемус" СГП информира, че с постановление прокурор са отделени материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). 

На 20.11.2022 г. в свое телевизионно интервю Рашков прави следните изявления:

"Има доказателства, че онези огромни финансови ресурси са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ "Хемус", а за закупени скъпоструващи луксозни имоти в София".

От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани.

Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото "Хемус" нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистралата.

От СГП посочват, че обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая "Хемус". Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани.

В случай че бившият МВР министър посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на СГП ще се извършат всички възможни действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин.

Работата по проверката на СГП продължава, като се извършват множество действия за изясняване на фактите и за преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, което би предпоставило образуване на наказателно производство.

Във връзка с разследването по делото "Хемус" бяха привлечени в качеството на обвиняеми общо девет лица за длъжностно присвояване и изпиране на пари.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR