Още 8 обвинения за източването на пари от строежа на "Хемус", замесени ли са нови фирми?

Бившият футболен съдия Борислав Колев отказа да говори пред медиите

27.10.2022 | 17:35 Редактор: Искра Ангелова

Първият обвиняем по делото за корупционни схеми при строителството на магистрала "Хемус" вече е с прецизирано обвинение. Бившият футболен съдия Борислав Колев се яви в ГДБОП, за да го чуе, но отказа да говори пред медиите.

Тази сутрин в Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" Борислав Колев е бил запознат с нови данни, които са събрани по аферата "Хемус", адвокатът му отказа да разкрие детайлите. Колев е обвинен, че е източил 53 милиона лева чрез мрежа от фирми.

"Разследващите органи са стигнали до нови данни и факти, които не са били известни и са ги добавили в постановлението", сподели адвокатът на Борислав Колев - Христо Ботев.

Той разкри, че няма нови фирми, които да са замесени в схемата. По рано през седмицата стана ясно, че още 8 души са привлечени като обвиняеми. Още в Апелативния съд миналата година стана ясно, че държавното дружество "Автомагистрали" е превело 84 милиона лева по "ин хаус" процедура на благоевградска фирма за строителството на магистралата.

От своя страна дружеството наема свързана с него втора фирма от Симитли и превела сумата там - оттам парите са нареждани към други 5 кухи дружества, които Колев контролирал. Собствениците на петте фирми теглили парите през конкретна банка и от конкретни служители, и ги предавали на Колев.

При откриването на последно построения лот на "Хемус", служебният регионален министър изрази надежда, че държавата ще може да си върне милионите левове, авансово платени отново.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС