"Софийска вода" удължава концесионния си договор за още 8 години и 4 месеца

Дружеството единствено от всички оператори не е искало увеличение на цената за 2022 г.

21.11.2022 | 19:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Концесионният договор на "Софийска вода" ще бъде удължен с 8 години и 4 месеца. Това предлагат от "Софийска вода" и мажоритарния акционер "Веолия". Двете фирми управляват софийската ВиК инфраструктура вече 12 години, а инвестициите надхвърлят 512 милиона лева.

Достъпността, енергийната ефективност и доброто управление на разходи позволява на дружеството единствено от всички оператори да не е искало увеличение на цената за 2022 година.

"Запазихме изпълнението на планираната програма при една от най-ниските цени на ВиК услугите в страната и в Европа. С удължаването на концесионния договор ние се ангажираме да инвестираме 634 млн. лв. до 2034 г., което е 53 млн. лв. годишно, от които 13 млн. лв. в нова канализация всяка година", заяви изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев.

"Да запазим и надграждаме надеждността и високото качество на услугите чрез дигитализация и автоматизация на технологичните и административните процеси в компанията, да гарантираме високото качество на водата в столицата, да станем изцяло енергийно неутрални до 2025 г. и дадем нашия принос за връщането на София в зелена столица на Балканите, както и да бъдем еталон за екологична трансформация в Европа", добави той.

В пълно съответствие със Закона за концесиите дружеството ще продължи проектите за подобрения на ВиК мрежата и в следващите 8 години.

"Компанията е създадена през 1853 година и предоставя водоснабдителни услуги в градовете. Почти 170 години по-късно и след сливането си с компанията "Веолия" вече е шампион по екологична трансформация. Със своите 2020 служители по света в повече от 50 страни групата създава и предоставя кардинални решения в сферата на управлението на водните ресурси", посочи регионалният директор на "Веолия" Франсоа Деберг.

От дружеството заявиха, че са вложили много усилия в постигане на енергийна независимост. До 2040 г. всички големи пречиствателни станции в Европа трябва да покриват изцяло своите енергийни нужди, а в България това вече е постигнато.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.