Люси Иларионов за чалга клипа, разгневил Софийската митрополия: Търсят под вола теле

На същото място режисьорът е заснел още три клипа, но църквата не е реагирала

18.11.2022 | 19:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Музикален видеоклип, на който фолк певица танцува на камбанарията на параклис "Св. Петър и Павел" край самоковското село Ковачевци, разгневи Софийската митрополия. Според църквата видеото е в разрез с християнските ценности и морал. А режисьорът на клипа е категоричен - мястото е избрано заради това, че е красиво, а параклисът се намира насред нищото.

Клипът към песента "Крадена любов" на Джордан и Лорена е заснет в покрайнините на село Ковачевци край Самоков, където се намира параклис "Свети Петър и Павел". Местността Петров кръст е свята за населението. Точно там има поставен кръст от 18 век, имало е кирпичен храм, който е рухнал. От 25 години на мястото вече е изграден параклисът. Именно магията на място привлича режисьора Люси Иларионов.

Софийската митрополия излезе с остра реакция.

"В клипа се засягат морални ценности, неприемливи за българската православна църква", заяви адвокатът на Софийската митрополия Юлиан Николов.

"По никакъв начин не сме осквернили нищо, вътре в песента се пее и за Бог. Заснел съм клип с циганска насоченост, те са много вярващи. В момента търсят под вола теле. Откриха Тайната вечеря на тази маса, ние направихме сватба. Ако ние с вас сега тръгнем с камера и микрофон да влизаме в "Александър Невски", веднага ще ни спрат, тук идваш - няма никого, нито знам към кого да се обърна, за мен е изоставен храм", категоричен е Люси Иларионов.

На същото място Иларионов е заснел още три клипа, един от тях на гръцката звезда Никос Вертис преди осем години. И казва, че има далеч по-скандални клипове, за които църквата не е реагирала.

И макар сега да няма камбана, параклисът се поддържа и отворен за вярващите. Племенницата на Младен Борисов заедно със съпруга си със собствени средства изграждат параклиса през 1997 година.

"Аз съм от хората, които вярват, не го одобрявам, има свети места, нямам против, но има ред, трябва някой да им разреши, за да се направи това", отбеляза Младен Борисов.

Параклисът е един от шестте православни храма в село Ковачевци.

"Това, че е отворен храмът, не означава, че може да си позволим своеволия", посочи протойерей Лъчезар Вълков.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Петров
преди 1 година
Изоставен е да, но е храм . И ще продължава да бъде, независимо от състоянието , в което се намира . Осакатеният човек , изоставеният , също продължава да бъде човек , а не нещо друго . Сигнализирай за неуместен коментар