Ще избират и отстраняват главния прокурор с 13 гласа във ВСС

Досега за целта бяха необходими 17

18.11.2022 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

Главният прокурор да бъде избиран, временно отстраняван от длъжност и предсрочно освобождаван не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет. Това предвижда обновеният пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с част от които се предвижда въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Това обявиха министърът на правосъдието Крум Зарков и заместникът му Емил Дечев .

"Натискът, използван когато се разследва фигура като главния прокурор, има различни измерения. Тези хора трябва да бъдат готови да проявят обективност в две посоки. Едната е да не прикриват нещо, а другата - да не подхранват изкуствено нещо. Това е голяма отговорност, но смятаме, че българските магистрати могат да я реализират", подчерта служебният ресорен министър.

След становище на Венецианската комисия се предвижда изборът на председател на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да става с 13 гласа от членовете на Пленума на ВСС. Съдебната квота в съвета обаче в мнозинството си трябва да гласува за същия кандидат, иначе избор няма.

Снимка: БГНЕС