ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" върна възрастни хора обратно в училище

Преминалите курса за обучение ще имат възможност за по-добра реализация на пазара на труда

18.11.2022 | 09:10 Редактор: Ваня Кузманова

30 души от врачанското село Габаре без образование получиха възможност да завършат прогимназиален етап благодарение на проект по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Преминалите курса за обучение ще имат възможност за по-добра реализация на пазара на труда. 

От началото на 2022 година средно училище "Христо Ботев" в с. Габаре работи по проект "Нов шанс-ново начало", който се реализира по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Основната цел е ограмотяване на възрастни хора. Благодарение на проекта 30 души от село Габаре получават втори шанс да могат да пишат и четат, както и да завършат прогимназиален етап.

"Едната група започна от пети клас, тъй като си имаха начален етап. А другата група нямаха никакво образование и започнаха от първи клас, т.е. I-IV клас и сега втори етап прогимназиален от V-VII клас", обясни зам.-директорът по учебната дейност в СУ "Христо Ботев" в с. Габаре Павлина Маринова. 

Учебните занятия се провеждат всеки делничен ден след редовните часове на учениците. В рамките на един месец се изучава учебното съдържание за един клас. 

"60 дни по шест часа, хорариумът им е 360 часа за клас. Минават тези часове, явяват се на изпити по всеки един предмет и след това стартира следващ клас", каза Павлина Маринова. 

В курса за ограмотяване на възрастни се преподава по адаптирани учебни планове и специални адаптирани учебници, които са изготвени с финансовата помощ на Европейския социален фонд. 

32-годишният Алберт от Луковит е учил само до 4 клас. Прекъснал образованието си заради финансови трудности. Научил е за проекта и сега е в групата на прогимназиалния етап. Любимият му предмет е математиката.

Алберт учи заедно със съпругата си. Въпреки двете им малки деца, успяват да намерят време, за да се образоват. 

Грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество. Неграмотните и слабограмотни възрастни хора често имат проблеми с основни умения, които са от ключово значение за успешна интеграция. Затова и ползите от проекта "Нов шанс-ново начало" са големи. 

Алберт и Стефани, както и по-голямата част от групата са убедени, че ще продължат образованието си и след проекта, като преминат в самостоятелна форма. 

Успешно издържалите изпитите през декември ще получат документ за завършен седми клас. А от ръководството на учебното заведение изразиха надежда за продължаване на дейностите за ограмотяване на възрастни и по новата програма "Образование".

"Ние се надяваме с този проект родителите от малцинството да станат по-отговорни и да мотивират своите деца да са редовни на училище и силно се надявам този проект да спомогне да се заздрави връзката родител-училище", посочи Маринова. 

Преминалите курса за обучение ще имат възможност за по-добра реализация на пазара на труда. 

Вижте повече в репортажа.