Близки и познати стартират дарителска кампания за семейството на убития до Женския пазар Иво

"Притежаваше мъдрост и лоялност, нетипични за едно момче на 20", спомнят си колеги на загиналия

17.11.2022 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Близки и познати си взеха последно сбогом с Иво Андреев, 41-годишният мъж, беше застрелян от бивш военен с незаконен пистолет след спор за врата близо до Женския пазар в столицата.

В интернет приятели и непознати започнаха дарителска кампания по набирането на средства за съпругата и 2-те децата на починалия. 

"С Иво Андреев се запознахме в редакцията на списание "Едно", когато той беше още почти дете и караше скейтборд. Притежаваше мъдрост и лоялност, нетипични за едно момче на 20. Смело момче, което може да плаче. Чист", пише във Facebook журналистът Ива Рудникова, а впечалението от годините в редакцията допълва и Мария Касимова-Моасе. 

"Иво беше момчето, което не знам откъде се появи, но идваше често, идваше в редакцията, беше с един скейтборд, беше с една нахлупена шапка, която аз в заигравка винаги дърпах надолу. Зад това свито и скромно момче, се оказа, че има една страхотна чувствителност, че има талант да пише и да разказва истории", спомня си тя. 

Моасе коментира още, че си е представяла колко хубав и интересен живот ще има Иво един ден. 

Той обаче не заминава, а остава в България, реализира се тук и създава семейство. До 11 ноември, когато е прострелян фатално пред ужасения поглед на любимата си жена. Спусъкът на незаконното оръжие натиска съседът им - бившият военен Константин Дамов. Причината е врата, която Андреев искал да постави на входа. 

"Не можем да позволим да се случва повече така, просто нещо трябва да направим с това общество. Съзнавам, че такъв инцидент може да се случи навсякъде, независимо какво е обществото, но не означава, че ние не трябва да правим всичко възможно да си върнем човечността" категорична бе Моасе. 

* В кампанията за набиране на средства можете да се включите  ТУК

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС