Дългият път към дома: Екипажът на "Царевна" прояви мъжество и героизъм

Корабът беше блокиран повече от 8 месеца на пристанището в украинския град Мариупол

16.11.2022 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Корабът "Царевна" акостира във Варна. Екипажът беше блокиран повече от 8 месеца на пристанището в украинския град Мариупол. Месец и половина престрелките в близост до кораба бяха ожесточени, но за щастие няма пострадали моряци. Част от тях се евакуираха.

Началото на войната завари 2 български кораба в украински пристанища. Корабът "Рожен" акостира през август в Истанбул, но "Царевна" остана блокиран.

"Месец и половина постоянно престрелки има в пристанището. Къде по-силни, къде по-слаби", каза капитанът на кораба "Царевна" Павел Павлов.

Още през юни капитан Павлов беше готов да напусне пристанището. Сега 4 дни са отнели на кораба да премине през Керченския проток, за да стигне до Варна. През месеците досега част от екипажа успя да се евакуира и на борда останаха петима души.

Плавателният съд пътува под малтийски флаг.

"Проявиха мъжество и героизъм и успяха да се справят с тази трудна ситуация. Който не я е изпитал, няма как да си представи за какво става въпрос. Радваме се, че всички са живи и здрави, корабът се прибира. Загубите са пари. Пари се печелят и се губят. Важното е, че няма човешки жертви", каза представител на корабособственика Даниел Стефанов.

Сега предстои корабът да бъде ремонтиран и да отплава отново към пристанища, където няма война.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка БГНЕС