Депутатите за ракетата в Полша: Инцидент е, няма никаква опасност за България

В парламентарните комисии ще изслушат министрите Милков и Стоянов

16.11.2022 | 13:54 Редактор: Петя Кръстева

Ракета падна в Полша късно снощи и уби двама души. Все още няма информация какви са произходът и целта ѝ. Това потвърдиха и народните представители. Едва след като има яснота по разследването, НАТО ще обяви последващите си действия.

Противно на президента Радев, депутатите смятат, че няма пряка заплаха за националната сигурност на страната. 

"Ще може да се вземе решение едва когато са известни всички факти. Не мисля, че има опасност за нашата територия", коментира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Според Джейхан Ибрямов от ДПС, трябва да специалисти да установят какво точно се е случило, след което да се правят конкретни коментари, тъй като наличната към момента информация се базира единствено на изказванията на световните лидери.

"За България няма никакви рискове. В момента ситуацията се контролира и няма повод за тревога. Такива неща се случват, когато има конфликт между съседни държави", подчерта Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че най-вероятно става дума за украинска ракета от системата за противовъздушна отбрана, която случайно е попаднала на мястото. "Не трябва да бием камбаната и казваме, че това е повод за тревога, а по-скоро инцидент", смята той.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов  обобщи, че докато военните действия не се приближат до дунавската делта, няма опасност за България.

По-късно днес ще се проведе съвместно заседание на Комисията по външна политика и Комисията по отбрана. На него ще бъдат изслушани двамата ресорни министри, както и ръководителите на военното разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване". 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR