Премиерът Донев: Трябва спешно да преосмислим действията за опазване на мира

"Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни", настоя министър-председателят

16.11.2022 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Премиерът Донев: Трябва спешно да преосмислим действията за опазване на мира

Експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира. 

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. 

"В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война", подчерта Донев.

Според него всички предположения, направени преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване. 

"Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света", смята премиерът, цитиран от БТА.  

"Ще свикам Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО. В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС", обяви още Гълъб Донев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR