Правосъдното министерство: Свършихме работата си по Плана за възстановяване

"Сега топката е в полето на НС и се надявам депутатите да подходят отговорно", заяви зам.-министър Мария Павлова

16.11.2022 | 09:51 Редактор: Тодор Петров
Правосъдното министерство: Свършихме работата си по Плана за възстановяване

"С гордост мога да заявя, че Министерството на правосъдието е изпълнило в цялост ангажиментите си по Националния план за възстановяване и устойчивост. Заложените в Плана реформи в областта на върховенството на правото имат за цел да продължат усилията за реформа в съдебната система. Същите са насочени и към гражданите и бизнеса", заяви зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Това стана по време на годишното събитие по Плана за възстановяване и устойчивост на България, организатор на което е Представителството на Европейската комисия у нас.

По думите на Павлова реформите, заложени в законопроектите, целят най-вече разширяване достъпа до правосъдие чрез разширяване на обхвата и представителството на кръга на лицата; облекчаване на бизнеса и гражданите чрез цялостно въвеждане на електронното правосъдие, включително и по административни дела; създаване на условия за нови инвестиции чрез създаване на среда, нетолерантна към корупцията - през промени, които от Министерството на правосъдието предлагат в нов Антикорупционен закон. 

Той предвижда създаването на агенция, която да се занимава само с разследване на високите етажи на властта за корупция. 

Павлова подчерта още, че всички законопроекти, които са подготвени от Министерството на правосъдието, са минали през Министерския съвет, както и през широко обществено обсъждане, а някои от тях вече са разглеждани и в парламентарни комисии. 

"Нашата работа я свършихме – сега топката е в полето на Народното събрание и се надявам депутатите да подходят отговорно и в най-кратки срокове да разгледат внесените законопроекти", заключи зам.-министърът на правосъдието.