НС решава дали да тегли заем от над 460 млн. евро заради пандемията

За да обсъдят бюджета, "Продължаваме промяната" ще се срещнат с ДПС и "Български възход"

16.11.2022 | 08:05 Редактор: Петя Кръстева
НС решава дали да тегли заем от над 460 млн. евро заради пандемията

Депутатите ще решават дали да одобрят теглене на заем от над 460 млн. евро за преодоляване на социално-икономическите последици от мерките срещу Ковид пандемията.

Депутатите започват работа с първо четене на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Проектите са два, но и внесеният от ГЕРБ и този на "Продължаваме промяната" са свързани с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Парламентът трябва да реши и дали да одобри споразумение за заем от 460,1 млн. евро за покриване на бюджетни разходи за преодоляване на социално-икономическите последици за работниците и самостоятелно заетите лица от избухването на Ковид-19, предаде БНР.

В програмата на народните представители е включено и ратифициране на споразумение, с което се урежда управлението на изплатените средства по договорите за доставка на 8 самолета F-16. Съгласно условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби, за военни цели платените на 7 август 2019 г. 1,2 млрд. долара може да се депозират чрез банкови инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност в полза на българската държава. 

В програмата са включени и две първи разглеждания на данъчни закони – за данъците върху доходите на физически лица и за корпоративното подоходно облагане.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR