Опашки пред сервизите за смяна на гуми в последния ден, с колко са поскъпнали?

Според експерти независимо каква е дебелината на грайфера, смяната на летните със зимни гуми е задължителна

14.11.2022 | 19:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

От утре "Пътна полиция" ще глобява шофьорите, които не са изпълнили изискванията за движение в зимни условия. Едно от тях е смяна на летните гуми със зимни. 

Опашки пред сервизите за смяна на гуми в последния ден, в който шофьорите могат да се разминат без санкция.

"Може би заради топлото време, а и вече предстоят студове. По принцип ги сменяме всеки сезон. Сега е около 500 лева на гума, а миналата година бяха 390 лева", заяви шофьор на автомобил.

Заради инфлацията през последните месеци тази година са поскъпнали и гумите. Ръстът е с около 20-30% спрямо миналата година. Въпреки това, според експерти, независимо каква е дебелината на грайфера, смяната на летните със зимни гуми е задължителна.

"Основната разлика между зимни и летни гуми е, че при ниските температури зимната гума е склонна да спази сцеплението си с пътната настилка, а лятната се втвърдява и съответно многократно се увеличава спирачният път. Лятна гума с 4 мм или повече дълбочина на протектора не е годна за употреба при зимни условия, защото каучукът на протектора се втвърдява при температури под 6 градуса и съответно гумата става опасна за каране", обясни търговският представител Марин Симеонов.

Съветът на експертите към шофьорите е да не купуват гуми втора употреба, защото качеството е най-важно, за да сме сигурни на пътя. Високият клас гуми могат да изкарат до 5 сезона.

"Много е важно потребителите да знаят, че причина номер едно за стареене на гумите е тяхното каране меки, а именно ниското налягане на гумите. Трябва да се следи редовно налягането", уточни Марин Симеонов.

Традиционната акция "Зима" на пътна полиция започна на 1 ноември, а от утре освен за сменени гуми униформените ще проверяват фаровете и чистачките.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.