Радев за изчезналия Алекс от Перник: Работи се по всички версии

Държавният глава смята, че трябва да се помисли за устройства за деца със специални потребности

13.11.2022 | 18:03 Редактор: Петя Кръстева

Все още няма следа от 12-годишния Александър, който изчезна край Перник в петък след обяд. Десетки полицаи, планински спасители и доброволци претърсват района, но без успех. Президентът Румен Радев също дойде на място, за да подкрепи усилията на спасителните екипи. Той подчерта, че към момента няма необходимост армията да се включва в издирването на детето.

"Работи се по абсолютно всички версии. Надявам се това мащабно издирване да даде резултат", заяви президентът.

По думите на държавния глава това е огромен акт на съпричастност и солидарност от страна на цялото общество.

"Усилията са във всички възможни направления, към момента няма водеща версия, няма нужда от включване на армията. Взети са всички мерки, включително техника, термокамери, дронове, хеликоптер на "Гранична полиция", допълни президентът. Той поясни, че са активирани и съседни области.

Според Румен Радев е необходимо ускоряване на видеонаблюдението в повече населени места, както и да се помисли за устройства, свързани с деца със специални потребности, които да се носят в дрехите или на ръката.

Малкият периметър на издирване е 14-15 км от мястото на изчезването. Следовите кучета не успяха да засекат следа, което се дължи и на атмосферните условия. 

Планинските служители също са на място вече втори ден - 32 души и 7 кучета. Междувременно на телефон 112 се получават десетки сигнали, че детето е забелязано на различни места. И към този час на мястото, където е изчезнало момчето, се събират хора, които ще се отправят към различни точки в опит да го открият.

У нас вече е задействана и системата за изчезнали деца "Амбър алърт". Всички потребители на Facebook и Instragram в радиус от 200 км. от мястото на изчезването на детето ще получат негова снимка и описание. Системата се активира за пръв път у нас. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR