fallback

Искаме ли старите изтребители F-16 на Нидерландия? Офертата не е само към България

Официално предложение все още не е постъпило в Министерството на отбраната

11.11.2022 | 19:34 Автор: Вяра Димова

Нидерландия е готова да дари изтребители F-16 на България, ако страната ни даде съветските си самолети на Украйна. Офертата е отправена и към други държави от Източна Европа. От българското министерство на отбраната заявиха, че не са получавали официално предложение от Нидерландия. 

В България първи на идеята, лансирана в нидерландското седмично издание EW, реагираха от ''Демократична България''.

"Това за България е изключително добра възможност тъй като българските МиГ-29 са в края на своя ресурс, освен това малка част от тях летят, ние имаме достатъчно количество, което можем да изпратим на Украйна и да получим адекватно западно въоръжение – в случая F-16", каза Ивайло Мирчев от ''Демократична България''.

От ГЕРБ също биха се съгласили с подобна идея, но чакат и коментар от президента Радев. Според Борисов, за българските пилоти това би била добра възможност.

"Такова предложение – аз бих подкрепил. ГЕРБ би го подкрепил, то е смислено, защото е в рамките на нашия евроатлантичеки съюз. В същото време това е тема, по която бих се съгласил с президента Радев", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От "Възраждане", които не подкрепят изпращането на оръжие за Украйна, мислят, че подобна идея няма да проработи.

"Това е една екзотична идея, с която може да се замерваме тук в парламента, но реално тя не е работеща. Много е тъжно въобще, че в момента, в който имаме един президент, свързан с авиацията, имаме министър на отбраната, които също е свързан с авиацията – нашата авиация е в състояние пред приземяване", коментира Николай Дренчев от "Възраждане".

На този етап България чака оферти от няколко държави за заместващи изтребители за охрана на въздушното ни пространство до пристигането на новите 8 американски изтребителя F-16 през 2025 г.

"Притеснявам се да не стигнем до етапа и ние ще решим да изпратим оръжие на Украйна, тогава, когато тя няма да се нуждае от него",  каза Ивайло Мирчев от ''Демократична България''.

В момента на авиобаза "Граф Игнатиево" тече реконструкция, за да може да приеме новите американски изтребители, а наши пилоти се обучават в Съединените щати как да работят с тях. 

Снимка БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

fallback
Още от България
fallback