"Спаси София" става партия, има амбиция за местните избори в столицата

С относителна точност може да се прогнозира, че следващият кмет на столицата няма да е от ГЕРБ, коментира Първан Симеонов

09.11.2022 | 19:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Гражданската организация "Спаси София" става партия. Основателят на организацията Борис Бонев заяви, че фокус за тях са местните избори през есента и няма да участват на национален вот. Според политолозите резултатите на местните избори са в ръцете на демократичните сили, а ГЕРБ може да се окаже в задънена улица, въпреки дългогодишното си управление.

В момента основателят на "Спаси София" Борис Бонев е съветник в Столичния общински съвет, но не крие амбицията си отново да се кандидатира за кмет. На изборите през 2019 година той остана четвърти.

"Следващата стъпка е да бъдем и политическа партия, за да участваме пълноценно на следващите местни избори, тъй като Българското законодателство не позволява на листи за общински съвет, ако не си партия", обясни Борис Бонев.

С относителна точност обаче може да се прогнозира, че следващият кмет на столицата няма да е от ГЕРБ, смятат анализатори.

"Това са важните избори, които ГЕРБ гледа, защото силата и гръбнака им е в местната власт, а е напълно възможно да загубят София", смята Първан Симеонов.

След 15 години на власт партията на Бойко Борисов е изправена пред сериозно изпитание на изборите наесен. Очаква се в София ГЕРБ да излъчи за кмет Георги Георгиев, който в момента е председател на Общинския съвет, или инфекциониста проф. Тодор Кантарджиев.

Спорно е и друго - дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще намерят пресечни точки със "Спаси София", подкрепяйки Борис Бонев, или ще излъчат собствени кандидати.

"Аз не съм сигурен "Демократична България" колко ще са навити на това, защото те са много сериозна сила в София, а при "Продължаваме промяната" апетитът идва с яденото. Забелязвам една много любопитна кандидатура и това е Любо Георгиев", коментира Първан Симеонов.

Иначе дългосрочните приоритети пред "Спаси София" са няколко.

"Първото е как се управляват парите на софиянци, за да няма ситуация, в която от една и съща страна на улицата лампата да струва пет пъти повече от другата. Второто са инвестицията в кварталите и третият приоритет са ресурсите, с които градът ни разполага", посочи Бонев.

Очаква се новата партия да получи регистрация в началото на следващата година. От формацията заявиха, че са готови на разговори с потенциални бъдещи партньори.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нико
преди 1 година
Ако съдим по желанието на Бонев да е близо до ДБ, става ясно, че не е читав Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 1 година
С ДБ и ПП са един дол дренки, едно говорене само и това е. Сигнализирай за неуместен коментар