Радев на срещата с "Възраждане": Кризите вече са в дома ни, трябва ни редовен кабинет

Партията на Костадинов подчерта, че е готова да подкрепи формациите, споделящи възгледите им

09.11.2022 | 14:42 Редактор: Петя Кръстева

Продължават консултациите при президента за съставянето на кабинет. След ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и ДПС, днес на "Дондуков" 2 отидоха от "Възраждане". По време на срещата е възникнал спор дали може да има референдум за присъединяването на България към еврозоната . Държавният глава е заявил , че това е невъзможно, защото референдуми не се правят при ратифицирани договори, какъвто е този за еврото. 

"Провеждаме поредните консултации за съставяне на правителство. Важни са, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да взима решения с дългосрочен хоризонт и да има управляващо мнозинство, което да го подкрепя", заяви държавният глава Румен Радев в началото на консултациите с ПГ на "Възраждане".

Той ги попита дали са готови да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство. 

"Ние разговори можем да водим и ги водим, но важното е да има някакъв резултат от тях. В парламента има по-скоро диалог между глухи - всички повтарят това, което биха искали да чуят техните собствени избиратели", смята Костадинов. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му е готова да подкрепи всяка една партия в парламента, която ще подкрепи основните приоритети и споделя вижданията на "Възраждане" -  референдум за членство на България в еврозоната, предоговаряне на членството ни в ЕС, да не се купуват нови американски самолети и страната ни да не предоставя оръжие на Украйна.

Държавният глава обаче заявил, че съгласно закона, провеждането на референдум по въпроси, уредени вече по приети и ратифицирани договори и съюзи е вече невъзможно. 

Костадин Костадинов отговори, че референдумът няма да е принципно за влизане в еврозоната, а времето, за което да влезе.

"Еврото може от лекарство да се превърне в отрова за слабите икономики, за силните не е така. Въпросът, който искаме да зададем на референдума е, "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от европейските доходи", поясни Костадинов въпросът. Според него в краткосрочен план ще има повече проблеми, отколкото ползи.

Експерти на "Възраждане" изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г.

"Задача на политическите сили е бързо да постигнем по-добри икономически параметри", обобщи Радев.