Привикаха посланика на Турция у нас, депутатите искат крути мерки за трафика на мигранти

Радев призова европейските партньори за повече солидарност

08.11.2022 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок беше извикана на среща в Министерството на външните работи. Пред турския дипломат е бил поставен въпросът за очаквано пълно съдействие от Анкара по изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент.

Посланик Секизкьок е потвърдила готовността на властите в Турция да си сътрудничат с българските институции и е уверила, че се работи активно по разкриване на извършителите.

Президентът Румен Радев определи случилото се през изминалата нощ на българо-турската граница като крайно опасен и неприемлив случай.

"Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори", допълни Радев.

А под покрива на Народното събрание, депутатите започнаха пленарното заседание с минута мълчание в памет на загиналия полицейски служител.

От ГЕРБ-СДС използваха случая, за да припомнят, че при тяхното управление мигрантския натиск е бил много по-висок, но не се е стигало до такива фатални инциденти.

"Тази координация беше изгубена във времето, за съжаление, се стигна до трагичен инцидент", коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Бившият вътрешен министър и депутат от "Продължаваме промяната" заяви, че трябва да се търсят начини за подобряване на комуникация с турската страна.

"Ако действително, тъй като моята информация е такава, стрелбата е започнала от територията на Република Турция, ние наистина ще трябва да влезнем в разговори с турската страна по този въпрос", категоричен бе Бойко Рашков.

От парламентарната трибуна Костадин Костадинов от "Възраждане" попита колегите си докога ще се допускат подобни посегателства срещу българските полицаи.

"Докато нашите деца излизат от държавата и емигрират навън, нелегални мигранти влизат в държавата ни и я превръщат в разграден двор", възмути се лидерът на "Възраждане".

А от парламентарната група на БСП предлагат по-сурови наказания за каналджиите.

"Първо - за каналджиите предлагаме лишаване от свобода от 5 до 10 години, глоба от 10 000 до 50 000 лева и пълно отнемане на имуществото. Второ - за длъжностни лица, които подпомагат каналджийството, предлагаме лишаване от свобода от 10 до 20 години, глоба от 50 000 до 100 000 лева и също пълно отнемане на имуществото. Трето - за лица, които подпомагат пребиваването на вече нелегално преминали границата мигранти, предлагаме лишаване от свобода от 3 до 7 години, глоба от 5 000 до 15 000 лева и също пълно отнемане на имуществото", добави лидерът на левицата - Корнелия Нинова.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.