32-годишният граничар е покосен от един изстрел в главата, случаят е безпрецедентен

Животът и на военен служител е бил в опасност

08.11.2022 | 18:42 Редактор: Искра Ангелова

Полицай загина при стрелба край границата с Турция, в района на Елхово. Животът и на военен служител е бил в опасност. Инцидентът е станал в понеделник вечерта около 20: 30 ч., по време на съвместен патрул на "Гранична полиция" и военнослужещ. Изстрелите са дошли от турската страна.

32-годишният Петър Бъчваров е покосен с един изстрел в главата. Малко преди това той и колегата му откриват дупка в граничната ограда.

"Последва веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, като с първия изстрел колегата е убит. Колегата от Министерството на отбраната успява да се прикрие зад превозното средство, а по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие", коментира гл. сек. Петко Тодоров.

"В момента, в който са спрели, тъй като те имат фенери, които светят и ги правят мишени, за съжаление, в случая, това няма да се повтори", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Нелегалните мигранти произвеждат повече от 10 изстрела. Първият попада в главата на сержант Бъчваров - на служба в МВР от осем години, потомствен полицай. В дъжда от куршуми, колегата на Петър - военнослужещ от поделението за химически войски в Горна Оряховица, вади късмет и оцелява. Успява да се прикрие и стреля в посока Турция.

35-годишният баща на две деца е командирован за 2 седмици да помага за охраната на границата.

"Реално е прикрил нашата граница, изтеглил се е навреме. Произвел е изстрели посока оттам, където са дошли изстрелите от турска територия, действал е изключително професионално, съгласно инструкциите", допълни Демерджиев.

"Тази дейност се води от 5-6 години. Ако в момента имаме около 150 души, които патрулират заедно с колегите от "Гранична полиция", в близките години са били около 500-600 души. За неопитност не може да се говори", подчерта шефът на генщаба Емил Евтимов.

И министърът на вътрешните работи, и министърът на отбраната са категорични, че не могат да се търсят грешки в работата на "Гранична полиция", или на сухопътни войски. И полицаите, и военните, които охраняват границата, са добре подготвени.

"Опитите да се изкарат част от въоръжените сили са по-неопитни от други, е крайно непрофесионално", каза още министър Стоянов. 

"Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск, който е най-голям от началото на бежанската криза. Това съоръжение не е дотам годно да ги запази и по някакъв начин да им помогне. Всеки ден това съоръжение се кърпи, но постоянно всеки ден се натъкват на такива дупки", поясни министър Демерджиев.

Двамата определиха случая като безпрецедентен.

 

"При такава агресия - ние ще отговорим с необходимата сила", категоричен бе министърът на вътрешните работи.

След тежкото престъпление - извършителите бягат към вътрешността на Турция, където тече операция по тяхното залавяне.

А колеги на Бъчваров са потресени от случилото се, повечето от тях избягваха да коментират днешния инцидент.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева.

Снимка: БГНЕС