Синдикатът на МВР: Не се ли вземат спешни мерки, ще има още убийства на гранични полицаи

Според зам.-председателя на СФС Генади Теневф МВР няма пропуск в работата на граничния патрул

08.11.2022 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

От синдиката на МВР определиха трагичния инцидент на българо-турската граница като убийство. Според ръководството на федерацията, ако не се вземат спешни мерки и не се разработи план за обучение на гранични полицаи, този случай няма да остане изолиран.

Според синдиката на МВР инцидентът с убития граничен полицай е можел да се случи много по-рано, защото ситуацията на българо-турската граница е много изострена. От федерацията определиха инцидента като убийство.

"МВР няма пропуск в работата на граничния патрул. Тук става въпрос за една изненадваща ситуация, когато от тъмното от турска страна се възпроизвеждат изстрели. От страна на служители до момента не виждаме пропуски. Те са си вършили работата, имат сигнал за пробив на съоръжението, отишли, реагирали са. Не са имали никакъв физически контакт с лицата от другата страна, за да могат по някакъв начин да вземат мерки. Така че абсолютно изненадващо, това си е убийство", заяви зам.-председателят на СФС Генади Тенев.

Според председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, по турската граница има райони, които не се покриват нито от мобилните оператори, нито от системата TETRA. 

Синдикатът настоява спешно да се разработят два плана за справяне на ситуацията. Първият - за обучение на гранични полицаи.

"Тази граница не може да се пази с командировани служители. Това означава спешни мерки за увеличаване на щатове, назначаване на хора и тяхното обучение и изпращането им на застрашени участъци. Няма да се реши въпросът без специално обучени хора, на които това им е работното място и които са много добре екипирани и оборудвани, коментира председателят на Синдикалната федерация на служителите Валентин Попов.

А бившият вътрешен министър Емануил Йорданов призова за взаимодействие между българските и турските власти. 

"Ние не знаем дали човекът, който е стрелял е мигрант. Не знаем дали е бил в границите на България или от другата страна на браздата. Трябва да има пряк контакт, който да е постоянен".

От синдиката на МВР казват още, че оставка на политическото ръководство на МВР едва ли ще реши проблема с охраната на граничната бразда. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Кочо
преди 1 година
Да командироват огромната администрация,стига са лежали по цялден. Сигнализирай за неуместен коментар