Донев се срещна с шефа на СЗО за Европа, обсъдиха войната и бежанската криза

"Всички бежанци у нас, получили статут на временна закрила, имат достъп до медицинска помощ", увери министър-председателят

07.11.2022 | 19:30 Редактор: Искра Ангелова
Донев се срещна с шефа на СЗО за Европа, обсъдиха войната и бежанската криза

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с регионалния директор на Световната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге. Двамата обмениха мнения по актуални въпроси в областта на здравеопазването в Европейския регион. Потвърдено беше отличното сътрудничество между България и Световната здравна организация.

Премиерът Гълъб Донев даде висока оценка на усилията на организацията за справяне със здравните предизвикателства в региона в усложняващата се среда в резултат на военните действия в Украйна и продължаващата пандемия от Ковид-19, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят отбеляза и дейностите на Европейското регионално бюро на СЗО за укрепване на здравната сигурност в Европейския регион и за подкрепа на държавите от Западните Балкани.

На срещата между премиера Гълъб Донев и регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге беше изразена загриженост относно предизвикателствата пред здравната сигурност в региона, вследствие на военния конфликт в Украйна и бежанската криза в Европа. Българският министър-председател бе категоричен, че е необходимо да се осигури безпрепятствен достъп на хуманитарния и медицински персонал до пострадали и нуждаещите се.

"Предизвиканата от военния конфликт в Украйна бежанска криза се очертава като сериозно предизвикателство за страните от региона, приемащи мигранти, каквато е и България. Всички бежанци у нас, получили статут на временна закрила, имат достъп до медицинска помощ, работа, образование, настаняване и социално подпомагане, наравно с тези, предоставени на българските граждани", подчерта министър-председателят.

Гълъб Донев изтъкна, че непосредствено след началото на военните действия в Украйна, страната ни предостави лекарствени продукти и медицински консумативи от спешна необходимост като хуманитарна помощ в знак на солидарност към нуждаещите се.

Кандидатурата на България за членство в Изпълнителния съвет на Световната здравна организация беше също акцент в разговора между българския министър-председател и регионалния директор на СЗО за Европа. Двамата бяха единодушни, че с бъдещото членство на България през 2023 г. страната ни би могла да допринесе още повече за по-задълбоченото и по-ефективното сътрудничество в областта на здравеопазването.

Снимка: Пресцентър на МС