Украинци се жалват: В държавните бази е студено, спим облечени, в хотела е по-добре

Хотелиери ги карат да доплащат по 10 лева на ден

04.11.2022 | 17:54 Редактор: Петя Кръстева

Украинци излязоха на протест в Приморско. Причината са неяснотите около преместването им от хорелите по Черноморието в държавни почивни бази. По данни на Националния оперативен щаб те разполагат с 34 хиляди места и настаняването в тях трябва да стане поетапно.

Юлия и малкият ѝ син от днес трябва да живеят в базата на БДЖ в Приморско. 

"Хотелът е по-добре, разбира се, но вкъщи засега не можем да се върнем. В хотела ни казаха, че можем да останем до 15 ноември, но трябва да си доплащаме по 10 лева", разказа тя. 

Някои от преместилите се украинци се оплакват от лошите условия в държавните бази.

"Много е студено вечер, спим облечени. Климатикът е стар и не работи! Даже не успях да го включа", твърди Ира Врихова.

"Базата не е от най-хубавите, държавна е от 67-68 година. Не навсякъде имаме климатици и уреди за отопление, но хората се съгласяват. Базата е стара и няма да издържи на други отоплителни уреди", признава счетоводителят в станцията на БДЖ в Приморско Димитър Чернев.

Станцията на БДЖ в Приморско разполага с 250 места, но са останали свободни едва 100 легла. 

Близо 3000 украинци са настанени в хотели в Приморско и Китен. Част от тях днес протестираха пред сградата на общината с искане да ги оставят в хотелите. 

"Влизаме във зимен период. Ние сме пригодили хотелите за работа през зимата. Може да се наложи да инвестираме още средства, но в никакъв случай няма да са толкова, колкото държавата ще инвестира в ремонт на държавните бази", категорична бе хотелиерът Емилия Затова.

Украинските бежанци започнаха и петиция, която ще бъде изпратена до Министерски съвет и Европейската комисия. Те настояват правителство да преразгледа решението си и да продължи програмата при досегашните условия. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


3
0 rate up comment rate down comment 0
НеПромит
преди 1 година
Украинците не с Ви виновни че "2/3-ти стоели на студено". *** моля ви се, оставете ГЕРБ, ДПС, БСП да си вкарат техните хора и да точат отново, както през послдните 10г+. Сетете се за Капитан Андреево и по 120 000 лева на ден или 44 Милиона на година -- само от там. Айде да не са ни виновни другите. Хората са си в право да протестират, щот нашите (вашите) избранници и там се опитват да си прокарат масрафа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 0
До 1:
преди 1 година
Не само в България. Всяка зима във Великобритания има възрастни хора, които умират от студ, поради причината, че нямат пари за отопление. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 1
жена
преди 1 година
Украинците знаят ли,че две трети от българите стоят на студено зимата.Голяма част не си дояждат заради скъпотията и мизерните пенсии. Сигнализирай за неуместен коментар