Руснаците у нас се оплакват от скъпите яйца, семействата се справят все по-трудно

Удължаването на бюджета замразява минималната работна заплата

04.11.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Удължаването на бюджета замразява минималната работна заплата. За последно тя е увеличавана през април, когато стана 710 лева. Оттогава досега обаче, покупателната способност се е променила няколко пъти.

Любов пазарува веднъж в седмицата, усеща, че сметката тежи все повече на семейния бюджет. Казва, че с една минимална заплата няма как да се покриват разходите за едно домакинство.

"Когато отидеш на касата, виждаш, че си купил по-малко неща, истината е, че цените хвърчат", сподели тя.

От началото на април, когато за последно се увеличи минималната работна заплата на 710 лева, най-голямо поскъпване в цените на едро се наблюдава при млечните продукти. Ако тогава килограм сирене на едро средно е струвало 9 лева, то сега достига близо 15 лева. Цената на кофичка от 400 грама кисело мляко над 3% масленост се е покачила с около 15 стотинки.

При някои продукти се забелязва спад в цените като олиото и сезонните плодове и зеленчуци.

"Когато погледнете всички сирена и кашкавали - цените вече са почти двойни за една година. Тепърва започва зимата, така че хората ще започнат да се ограничават повече в разходите си, дори в консумацията", коментира Добрин.

"В Русия цените са много близо до тези тук, но в България яйцата са много по-скъпи", каза Виктория, която е рускиня.

За момента минималната работна заплата остава на същите нива заради удължаването на стария бюджет. Темата скара бившия и настоящия социален министър.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
spg1949
преди 1 година
говорит русская Виктория с украинским паспортом! Сигнализирай за неуместен коментар