Няма опасност от радиация заради Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

"До сряда ще успеем да определим стойността на загубите", заяви министърът на енергетиката Росен Христов

01.11.2022 | 17:33 Редактор: Искра Ангелова

Шести блок на атомната централа в Козлодуй остава изключен, но опасност от изтичане на радиация няма. Това обясни след посещението си в централата министърът на енергетиката Росен Христов.

Технически проблем извън ядрената част на реактора е предизвикал теч във водоохлаждащите системи, който в момента се отстранява. До дни се очаква да бъдат направени тестови процедури и края на седмицата той се очаква да бъде пуснат.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" продължава да работи с пълно натоварване на мощността. Христов смята, че е нормално да има понякога технически проблем при такъв мащабен ремонт, макар че е крайно нежелателно.

"Всички анализи доведоха до една хипотеза. Колегите работят по отстраняване на проблема. Става дума за замяна на уплътнения. Най-важното е да пуснем блока в експлоатация. После ще започнат проверки на новите уплътнения. До утре ще успеем да определим стойността на загубите. Разпоредената проверка ще установи дали е имало недостатъчни действия при процедурите при тестове и проверка", обясни министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR