Режим на водата в 15 севлиевски села: Възрастни хора се къпят с вода от туби

Временната мярка е наложена, за да може всички села да има достъп, макар и за часове

31.10.2022 | 13:40 Редактор: Петя Кръстева

В 15 села в община Севлиево от два дни е въведен режим на водата. Причината е липсата на валежи и намален дебит на водоизточниците. Временната мярка е наложена от ВиК оператора и местната управа, за да може населението от всичките села да има достъп до вода, макар и за часове.

88-годишната Анка Колева живее сама в севлиевското село Богатово. От четвъртък в селото с 275 жители ще има вода само в два дни от седмицата. Днес в дома на баба Анка такава.

"Снощи пуснаха много малко вода - нито съм прала, нито съм се къпала, защото бойлерът не може да върви. Моята пералня не я затруднява, защото пера всеки ден на ръка!  За съдовете в шишета имам вода, имам кана електрическа. - стопля, измия", разказа тя. 

Съседката ѝ Пенка Гутева вече се е подсигурила с туби.

"Днес няма, вечер я пускат за един час най-много! В туби си слагам, да мога да си шетам, за готвене, за чинии, за миене", жалва се възрастната жена.

Село Богатово е от малкото села в района с местни водоизточници.

"Има заповед от кмета на общината. В сряда и в неделя ще има вода за селото, през останалия период няма да има, защото няма откъде да дойде водата. Имаме местни водоизточници, герани имат хората и се захранват с тях", поясни кметският наместник Иван Борисов.

Години наред севлиевските села бяха на воден режим. Това лято обаче водоподаването не беше спряно заради реконструкция на единия довеждащ водопровод.

"Тази година донякъде се реши проблемът със смяната на тръбите. Друга година от юли почва режим, но сега си личи, че има промяна във водохващането, че тръбите са сменени", твърди секретарят на читалището в Богатово - Павлина Янкова.

От ВиК – Габрово обясниха, че речните водохващания нямат изравнителен обем заради сушата и че режим на водата се налага, за да подават към всички села по малко.

Вижте повече в репортажа на Ана Минева и Кристиян Минков.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Маргарита Ангелова
преди 1 година
В Добромирка отдавна има вода сегиз тогиз. Причините са: много аварии, пресъхване на местни водоизточници, а сега и режим. Не знам в града има ли режим и толкова ли е тежък, ако има. Съседите имат 4 малки деца. Едното е бебе. Чудя се как се справят. Ние имаме налята вода в големи съдове, но толкова дълги периоди без вода и за нас са проблем. Сигнализирай за неуместен коментар