Отчаяние в Слънчев бряг - бежанци плачат, хотелиери се чудят как да ги изгонят

Все още не е ясно дали програмата за настаняване ще бъде удължена, искат парите да се увеличат от 15 на 40 лв.

30.10.2022 | 14:10 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до първи ноември нямат отговор от служебния кабинет. Българският Хелзински комитет призова правителството за спешно решение и предупреди за предстояща хуманитарна криза.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Ще помолим държавата да ни съдейства, ако е необходимо да извадим тези хора и да ги преместим другаде, защото хотелиерите сме безсилни  да свършим това", категорична е Елена Андонова.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена. 

"40 лв. ще бъдат достатъчни, за да можем да се справим през зимния сезон", посочи Димитър Чорбаджиев.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.