Росен Христов: Смяната на подхода за доставка на газ спести 200 млн. лв. за ноември

"Булгаргаз" актуализира прогнозната цена за месец ноември на 130 лв/мвтч

28.10.2022 | 20:06 Редактор: Петя Кръстева
Росен Христов: Смяната на подхода за доставка на газ спести 200 млн. лв. за ноември

"Булгаргаз" смени изцяло подхода за доставка на природен газ и резултатите са налице. При търговските процедури, които се провеждат в момента, цените са наполовина по-ниски в сравнение с тези, постигнати при преговорите, водени от предходното правителство. Това позволи "Булгаргаз" да актуализира прогнозната цена за месец ноември на 130 лв/мвтч., което е значително намаление в сравнение с обявената преди – 166 лв/мвтч". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов в съвместно изявление пред медиите заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева.

По думите на енергийния министър промяната в подхода на договаряне е довела до спестяване на 200 млн. лв. за месец ноември – разликата между борсовите цени, по които е купувала компанията при директните преговори и постигнатата при търговете в момента.

"Успяхме да постигнем конкурентност между участниците, анонимност на офертите и в крайна сметка – значително по-добри условия за потребителите", заяви и Деница Златева. Тя илюстрира променените условия с разходите на едно домакинство за жилище от 110 кв. м. Ако през септември те са били 700 лв, през октомври – 350, а през ноември се очаква да бъдат 230 лв.

Златева обобщи, че на всички търгове, обявени от "Булгаргаз", участват компании от всички континенти, което гарантира прозрачна състезателна процедура и постигане на възможно най-добри условия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR