Спор за спортната комисия: Има ли намеса на президентството в избора на председател?

"Продължаваме промяната" със залп по ДПС

27.10.2022 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден депутатите не могат да изберат председател на спортната комисия в Народното събрание. Причината - номинацията на бившия спортен министър Радостин Василев.

От "Продължаваме промяната" поискаха тя да бъде ръководена от бившия спортен министър Радостин Василев, а от ДПС - от Халил Летифов. От "Български възход" също се включиха за кратко в надпреварата с Даниела Дашева, но впоследствие се оттеглиха.

"След като спортната комисия беше отредена на "Продължаваме промяната", някой или "кой" се обади на ДПС и на ГЕРБ, и помолиха да се смени Комисията на спорта. Знаете ли защо? Защото г-н Василев подаде сигнал срещу действащия министър Весела Лечева в КПКОНПИ", коментира бившият премиер Кирил Петков.

"ДПС изчака всички да заявят желанието си за комисии, ние заявихме комисии, които не бяха заявени",  контрира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От "Продължаваме промяната" обвиниха директно президентската институция в пряка намеса в работата на парламента.

"В сряда сутринта бях поканен от едно от основните лица от ДПС, бях помолен да се откажа от председателството на тази комисия. Имало е обаждане от президентството и от служебния министър Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо", поясни Радостин Василев.

"Господин Карадайъ ясно заяви, че е поел ангажимент. Обръщам се към медиите - попитайте към кого какъв ангажимент, извън тази сграда", допълни Петков.

На въпрос дали от президентството или от служебното правителство са се свързвали с ДПС, за да оказват влияние за спортната комисия, Мустафа Карадайъ отговори така: "Радостин Василев, ако на вас каже, че сте камила, вие ставате ли камила?".

А служебният спортен министър Весела Лечева отрече обвиненията.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС