Дунчев: Има държавен чадър над дървената мафия, тормозят мен и подаващите сигнали

"За да се реши проблемът със снабдяването с дърва за огрев, трябва да се спре връзката с кмета и горския", смята депутатът

26.10.2022 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева
Дунчев: Има държавен чадър над дървената мафия, тормозят мен и подаващите сигнали

В горите около Своге тече незаконна сеч и въпреки подаването на сигнали, тя не е била спряна. За това алармира  депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Агенцията по горите. По думите му продължаващата сеч е "сигнал, че имаме чадър на държавата върху дървената мафия".

"Доказателството за държавния чадър на ниво горско стопанство върху фирмичката – един хайдук от село Огоя, който сече в района, е това, че беше оставен лицензираният лесовъд на фирмата да си маркира със собствената марка дърветата за сеч. Тоест - ние сме дали на фирмата да си избира какво да сече в гората. До такава степен е чадърът на държавата. И това е върхът на айсберга, не сме разкрили цялата схема, коментира той, цитиран от БНР.

Дунчев заяви още, че "това е битката", заради която самият той влиза в парламента. Според него "с това опасно мнозинство" може да се изопачи и най-добрият законопроект, който да се превърне в корупционна схема. Затова по думите му борбата ще е за осветяване през парламентарния контрол "кои са хората", които упражняват този държавен чадър "върху дървената и ловната мафия".

Той даде и друг скорошен пример – в Самоковско са били спрени 600 дка незаконни сечища на фирма от село Доспей. Александър Дунчев е категоричен, че навсякъде има политически чадър, а законът не се прилага и посочи още Ихтиман и Копривщица като примери за това.

"Навсякъде, където граждани или бизнес подадат сигнал, веднага се започва контраатака срещу тях на ниво държава. Ихтиманският гражданин беше "нападнат" от НАП. В Самоков, на гражданина, който подаде сигнал, му спукаха гумите, взеха номерата на колата му. Върху мен също има тормоз", констатира депутатът.

Според него наложената практика камионите, излизащи от гората, да се заснемат и в държавата да има регистър с превозни билети и снимка на всеки камион е редуцирала "кражбите и схемите с камиони". Въвеждането на електронни търгове за продажбата на дървесина пък е осветило "толкова много нагласени търгове, че тази година безпрецедентно се наляха десетки милиони в държавните горски стопанства, които се крадяха до вчера от черни бизнеси". Така са били вдигнати и заплатите на горските служители.

"В момента се сече не по-малко отпреди 4-5 години и много повече, отколкото през последните 3 години", обобщи Дунчев.

Той е категоричен, че за да се реши проблемът със снабдяването на хората с дърва за огрев, трябва да се прекъсне връзката с кмета и горския, като списъците не трябва да ги прави кметът, "защото не прави списъци с желаещите, а списъци с избирателите".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК