Що за държава? Да си купуваш най-необходимото за 15 дни, а после - на диета

Минималната работна заплата не може да покрие необходимите средства за издръжка на живот

25.10.2022 | 17:54 Редактор: Тодор Петров

Цената на живота в България поскъпва. Вече 2376 лв. са необходими за месечната издръжка на семейство с едно дете. Това показват данните на КНСБ. 1320 лв. е сумата за един работещ и сам живеещ човек. За последната година издръжката на живот за тричленно домакинство се е увеличила с близо 400 лева.

Анна е специалист химик, но въпреки това работи допълнително, за да може да осигурява нуждите на семейството си. Смята, че и да се увеличи минималната работна заплата, пак няма да промени доходите. 

"Да се купи най-необходимото за 15 дни, а през другите 15 дни диета за здравословно състояние", споделя жената.

Минималната работна заплата не може да покрие необходимите средства за издръжка на живот. Искането на синдикатите е тя да достигне 850 лева в началото на годината. На среща между работодатели, синдикати и служебния кабинет са обсъждани няколко възможности за увеличаването ѝ.

"Сметнали са три варианта от финансовото министерство - 760, 800 и 860 лв. Естествено, бизнесът тук има своите съображения, които ние не приемаме предвид на това, че 850 лева са почти 20% процента, колкото е и инфлацията. Премиерът взе позиция, че очевидно трябва да има движение на минималната заплата, но колко и какво - предстои да видим", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работодателите са против да се приема бюджет за следващата година, ако не се сформира стабилно управление. Според тях трябва да има ясен механизъм за увеличението на минималната работна заплата. 

"Тя трябва да се договаря и да е различна за различните икономически дейности, само така може да бъде достатъчно адекватна. Такава е и практиката в редица европейски държави, така се процедира в Италия, Австрия, Дания", коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Ако не се стигне до увеличаване на доходите, от синдиката заявиха, че остават в протестна готовност.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК