Правосъдното министерство: Надзирателите протестират, че ще работят 12 вместо 24 часа

Промяната е отлагана в годините от страх от протести, пише в позицията на министерството

25.10.2022 | 12:53 Редактор: Елеонора Танева
Правосъдното министерство: Надзирателите протестират, че ще работят 12 вместо 24 часа

От Министерството на правосъдието коментираха обявения за днес протест на служители на затворите . 

"Недоволството на организацията е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.  От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24-часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила", пише в позицията на Министерството на правосъдието.


 
И подчертават, че промяната е в интерес най-вече на самите служители, а е отлагана с години именно заради страха от протести. Ръководството на министерството е категорично - няма да се откаже от реформата.

"В петък, 21 октомври, бе проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна.  Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи", посочват от правосъдното министерство.

И обобщиха най-важното за последните два месеца - допълнителните пари за служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК