Надзирателите в затворите на протест пред Министерството на правосъдието заради заплатите

Преди ден недоволните служители изпратиха позицията си с осем въпроса

25.10.2022 | 07:41 Редактор: Ваня Кузманова
Надзирателите в затворите на протест пред Министерството на правосъдието заради заплатите

Служителите на затворите отново излизат на протест. Те ще изразят недоволството си пред Министерството на правосъдието. 

Преди ден недоволните служители изпратиха позицията си с осем въпроса към министерството.

От Синдиката на служителите в затворите в България задават въпрос към Министерството на правосъдието дали предвижда да заложи увеличение на заплатите в секторите Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" в проекта за Бюджет за 2023 година.

В позицията си надзирателите настояват да получат от ведомството цялостен логично обвързан план с анализ за поетапно преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

От синдиката посочват също, че Комитетът против изтезанията към Съвета на Европа и европейските правила за затворите е издал препоръки в последния си доклад, касаещ системата на затворите у нас. Те искат правосъдното министерство да излезе с позиция по въпроса и да коментира публично констатациите от предишни доклади за състоянието на затворите.

От организацията настояват още да получат планове за превенция и противодействие на агресията срещу служителите в затворите, както и за ползване на отложения не по вина на надзирателите платен годишен отпуск от минали години в размер на общо над 100 000 работни дни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК