Живущите около Женския пазар в София: Няма оправия с мръсотията и пияниците

От управата на пазара са увеличили събирането на боклука, който се изхвърля разделно

21.10.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Живущи в района на Женския пазар в столицата се оплакват от ежедневни проблеми с търговците в околността. Основно сигналите им са за оставянето на огромни количества боклуци и безразборно паркиране. Проблемите са от години и въпреки налаганите санкции промяна няма.

Александър живее в непосредствена близост до Женския пазар. Тук е израснал, сега отглежда и своите деца. Казва, че проблемът с боклуците е от години.

"Изхвърлянето на отпадъците, които се събират с тонове тук ежедневно и управата на пазара, макар и да имаме диалог с тях, те не могат да се справят категорично с проблема, който рефлектира директно върху нас, върху здравето ни, върху цялото западане на района и невъзможността ние да отглеждаме нормално нашите деца", заяви председателят на сдружение ''Граждани за облагородяване и модернизация на Женския пазар'' - Александър Иванов.

Родителите на Божидар с години се опитват да помогнат за модернизирането на Женския пазар. Сега и той продължава опитите им чрез гражданската си инициативност.

"Денонощното тропане на колички, ние това цялото нещо сме длъжни да го търпим, след камиона идват нощните запивки. Мие се до тази част, като се отмива натам, а там няма канал. Цялата мръсотия остава и се просмуква. Сега, като е хладно, не мирише, но лятото е нещо ужасно", обясни Божидар Владков.

На ден минават между 15 и 20 хиляди души на Женския пазар. От управата на пазара са увеличили събирането на отпадъците, които се изхвърлят разделно.

"Увеличихме кратността на изхвърляне на битовия и биологичния отпадък, като това се случва сряда, петък, събота по два пъти на ден. Преди това тази процедура се извършваше само по един път на ден и мисля, че това наистина се забелязва", категоричен е директорът на "Пазари Възраждане" - Маргарита Александрова.

Пазарът се контролира ежедневно чрез 24-часово видеонаблюдение. Вече има и санкционорани търговци заради оставени боклуци.

"Вече имаме трима търговци, които са санкционирани. Ние нямаме такова право по закон, но им удържаме от депозита. Имаме един търговец с прекратен договор поради системни нарушения. Неспазване на реда, ползват определен периметър, разпростират се извън него, замърсяват, през лятото продукцията се разваля и създава неприятен мирис", уточни директорът.

Друг проблем е и паркирането в района на бусовете, които зареждат стоки. Така местните жители няма къде да спират.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК