Думата "мизерия" винаги е свързана с пестене - как да вземем правилните решения за зимата

Като политическа и социална агония определи Димитър Иванов призивите за по-малко потребление на електроенергия

21.10.2022 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Все още е рано да се каже дали обмисляните мерки за справяне с енергийната криза в Европа ще доведат до желания резултат. В отговор на продължаващата енергийна криза една от европейските държави, които въведоха мерки, за да пестят повече електроенергия е Германия.

Едно от решенията - удължаване на периода на работа на трите атомни електроцентрали. Някои от хранителните вериги взеха решение да затварят по-рано, за да се пести. В големите търговски обекти спират и ескалаторите.

"В нашата компания температурата в сградата ще бъде намалена на 19 градуса", каза Мартин Чилев, който работи в Дюселдорф, Германия.

Пестенето на електроенергия обаче няма да реши изцяло кризата в сектора, смята енергийният експерт Димитър Иванов.

"На вас, ако ви ограничим тока в студиото, няма къде да ходите, нали, ще го пестите? Ако стане прекомерно висок, пак ще го пестите, по-малко ще светите или нещо ще правите. Но има един баланс на пестенето, под който вече започваш да си удряш икономическото развитие, да си удряш комфорта на живот. Думата "мизерия" винаги е свързана с пестенето", коментира Иванов.

А Марин разказва, че в Германия се очаква да бъде въведен поредният подход на пестене – познатият от Ковид кризата хоум офис.

"И държавните компании ще имат право на хоум офис. Само един ден от седмицата ще се ходи на работа, което според мен е уникално", каза Мартин.

Експертите обаче са убедени, че мерките, които предприемат страните от Стария континент в опит за справяне с енергийната криза като таван на цените, ограничаване на потреблението или общ енергиен съюз, няма да доведат до желания резултат. 

"Това са мерки, които показват политическа и социална агония. Хората искат да живеят по-добре, по-спокойно, по-солидно. Аз разбирам, че войната е нещо страхотно страховито. Военната машина унищожи в Украйна една трета от енергийните общности. Хората там ще живеят без ток. Това си е война, на терена война. Ние нямаме война. Ние трябва да взимаме правилните решения", призова Димитър Иванов.

Според него пътят към справяне с енергийната криза преминава през ограничаването на зелените сделки, а към него едно е ясно – очаква ни тежка зима.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК