Медиците от протеста: Ръкопляскаха ни, когато мряхме като пилета, сега сме излишните бедни роднини

Недоволството започна рано сутринта и премина в шествие до Народното събрание

19.10.2022 | 17:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

Национален протест на медиците в цялата страна, в столицата се стигна и до блокади. Здравните работници настояват за по-високи възнаграждения.

Добромир Василев близо 35 години работи в Центъра за спешна помощ - Варна. Дошъл е в столицата, за да настоява за достойно възнаграждение на труда си.

"Само допреди няколко месеца от всичките балкони ни ръкопляскаха, когато мряхме като пилета, ръкопляскаха, "нашите герои". В един момент се превърнахме в излишните бедни роднини", оплака се Добромир Василев.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари от цялата страна поискаха да се увеличат средствата за нощен труд, който в момента е 2 лева на час, както и вдигане на категоризацията на труда.

"Фелдшер съм в малък филиал. Искаме увеличение на заплатите, защото няма кой да работи, при нас са пенсионери. Като гледате мен, представете си другите какви са. Трябва да идват млади хора и трябва да бъдат стимулирани по някакъв начин", смята Милена.

"Трудовото възнаграждение за мен е крайно недопустимо в случая. Пълна подигравка, 2 лв. купон на дежурство.  С тези 2 лв. какво можем да си купим?", пита фелдшерът Албена.

В протеста се включиха само медици, които в момента не са на работа.

"Не може един лекар, който е учил години наред, с висока специалност, с високо специализиран труд, да получава две минимални работни заплати. Много е грозно. Това показва отношението на държавата към нас", категоричен е председателят на Синдикат "Здравеопазване" към национален синдикат "Защита" д-р Иво Георгиев.

Недоволството започна рано сутринта и премина в шествие до Народното събрание. Малко по-късно протестиращите блокираха за кратко и Орлов мост, което затрудни движението в центъра на София.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК