Гешев и бъдещите депутати в спор как да се проведе съдебна реформа

Главният прокурор се оказа персонална мишена на руската хакерска група "Killnet"

18.10.2022 | 21:36 Редактор: Теодора Патронова

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до всеки един от депутатите още преди да са се заклели. Гешев настоява за спешна правна реформа, с която да се пречупи престъпността, а диалогът между институциите да се възобнови. 

"Нуждаем се от незабавни законодателни реформи и мерки за овладяване на престъпността, която потенциално засяга всеки български гражданин. Времето за политическо говорене изтече. Време е за незабавни действия тук и сега", подчерта главният прокурор.

С тези думи Иван Гешев се обърна към новите 240, за да поиска от тях реформа. С промените в законите трябва да българските граждани да повишат чувството си за дълг, а правосъдната система да бъде ремонтирана. Депутатите обаче не останаха впечатлени от призива.

"Главният прокурор засега е доказал, че е точно обратното на съдебната реформа както ние си я представяме. Това, което трябва да се случи по отношение на прокуратурата, е главният прокурор да престане да бъде всесилен, да престане да бъде бог в правосъдната система", изтъкна Владислав Панев от ДБ.

От "Възраждане" пък атакуваха "Демократична България" и ги обвиниха в бездействие, и припомниха, че именно те са настоявали за промени. 

"Интересното беше, че тогава представителите на ДБ, които иначе са доста критично настроени спрямо Гешев избягаха от разговора с него", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От левицата също са категорични.

"Това е недопустимо, което се случва и тези колизии с прокуратурата трябва да бъдат прекратени, но нашето виждане е, че трябва да има промяна в прокуратурата", смята Борислав Гуцанов от БСП. 

И докато прокуратурата и депутатите продължават да си говорят на висок тон как да възобновят диалога между институциите, главният прокурор Иван Гешев се оказа персонална мишена на руската хакерска група "Killnet". Информацията дойде от канала на хакерите в Telegram.

"Аз, ако се притеснявах от заплахи, нямаше да съм прокурор. И това не са първите. Тук се нареждат с цяла плеяда олигарси, тези хора от Руската Федерация, така че работата на един прокурор една ли може да се определи като спокойна. Така че, който го е страх от мечки, да не ходи в гората, на нас такава ни е работата", коментира Гешев.

Хакерската атаката от "Killnet" започна в събота, когато цел на киберпрестъпниците бяха сайтовете на български държавни институции. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК