Депутатите отговарят на Гешев: Главният прокурор да престане да бъде всесилен, да бъде Бог

"Нашата позиция е, че трябва да има законодателни промени в областта на правото", смята Борислав Гуцанов от БСП

18.10.2022 | 18:48 Редактор: Ирена Бакърджиева

Главният прокурор Иван Гешев отправи призив към депутатите. Той поиска спешна съдебна реформа.

В навечерието на 48-ото Народно събрание главният прокурор Иван Гешев разпрати до всички 240 народни представители писма с призив за правна реформа за овладяване на престъпността, както и за диалог между институциите. Темата беше коментирана и от част от политическите партии, към които поканата беше адресирана.

"Главният прокурор досега е доказал, че е точно обратното на съдебната реформа, както ние си я представяме. Това, което трябва да се случи по отношение на прокуратурата, е главният прокурор да престане да бъде всесилен, да бъде Бог в правосъдната система, а именно да има контрол върху неговите действия", заяви Владислав Панев от "Демократична България".

"Интересното беше, че тогава представители на ДБ, които иначе са доста критично настроени спрямо Гешев, избягаха от разговора с него. Ние миналата година внесохме първия законопроект в 47-ото Народно събрание с предложение за реформи в Съдебната власт", посочи Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Нашата позиция е, че трябва да има законодателни промени в областта на правото, това е недопустимо, което се случва, и тези колизии с прокуратурата действително трябва да бъдат прекратени, но нашето виждане е, че трябва да има промяна в прокуратурата", смята Борислав Гуцанов от БСП.

Стана ясно, че руската хакерска група Killnet, която в събота атакува редица сайтове на държавни институции, е набелязала нова мишена. Това е именно главният прокурор Иван Гешев. До този момент няма реакция от прокуратурата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК