fallback

Пулев: В диалог сме с инвеститори, за да въведем най-добрите практики за киберсигурност

Министърът обяви, че за рекордно кратък срок е подадена и вече е одобрена от ЕК една от най-големите европрограми

16.10.2022 | 17:03 Автор: Теодора Патронова

Работи се активно, за да се отстранят рисковете произтичащи от хакерските атаки, които бяха с висок интензитет, но вече са овладени. Правителството работи на пълни обороти, хакерските атаки се следят денонощно от министъра на електронното управление Георги Тодоров. Министерството на иновациите и растежа беше със затруднен достъп до сайта си само за седем минути. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна съвместно с областния управител Марио Смърков, на която представи мерки в подкрепа на бизнеса от областта във връзка с ПВУ и възможностите за кандидатстване по него и по други европейски програми, съобщиха от Министерството.

"По тази линия още преди няколко седмици сме започнали активен стратегически  диалог с международни инвеститори, за да въведем най-добрите международни практики с фокус киберсигурност. Този  диалог е  по линия на Инициативата "Три морета". Имаме активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща подкрепа и взаимодействие със САЩ във връзка с 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура", обяви министър Пулев.

Той допълни, че съвместно с Министерство на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев активно се разговаря с международните партньори, за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурност.

"Стартирахме този процес като самоинициатива на служебния кабинет още преди три седмици. Правим рамката на база, на която да се инвестира в инфраструктурата, за да могат да се вкарат най-добрите практики от гледна точка на киберсигурност", изтъкна още министърът на иновациите и растежа.  

Пулев подчерта още, че по линия на МИР по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ още утре се отваря и процедура за "ИКТ решения и киберсигурност" за над 30 млн. лв.

"По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Тя е изключително релевантна предвид ситуацията", посочи той и допълни, че финансирането ще е 100% безвъзмездно, българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и дигитален маркетинг.

Министър Пулев обяви още, че за рекордно кратък срок е подадена и вече е одобрена от ЕК една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и иновации /ПКИП/ с общ бюджет от 3 млрд. лв. По думите му Програмата е подадена  втората седмица на август и на 3 октомври вече е одобрена.

"Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година. Тя ще бъде в размер на  близо 130 млн. лв. и ще бъде за  разработване на иновации в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023г. по ПКИП сме планирали да отворим и още три процедури", подчерта той.

Министърът на иновациите допълни още, че в рамките на следващите седмици ще бъде изпратена за одобрение и Програмата за научни изследвания /ПНИИДИТ/, която е с бюджет от 2.14 млрд. лв. Така общо ще имаме 5 млрд. отворени програми за новия програмен период по линия на структурните фондове, обяви той.

Пулев заяви, че в допълнение по Плана за възстановяване  ще бъдат отворени още три процедури до края на годината. За  ИКТ и киберсигурност, за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия , с бюджет от 200 млн. лв., както и за развойни дейности и интелектуална собственост за  120 млн. лв. Така общо до края на годината само по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.

Снимка: Министерството на иновациите и растежа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback