Повод за гордост: 52-ма учени от БАН са включени в класацията на Станфордския университет

Научната работа на проф. д-р Милена Попова е свързана с изследвания върху прополиса

13.10.2022 | 19:30 Редактор: Теодора Патронова

52-ма учени от Българската академия на науките са включени в класацията на Станфордския университет за най-добрите учени в света. По-голямата част от тях присъстват в престижната класация въз основа на цялостната им дейност, а петима попадат в списъка за първи път.

Професор д-р Милена Попова работи в Института по органична химия към Българската академия на науките. Научната ѝ работа е свързана с разкриване на химичния състав на различни природни продукти, като с най-голям дял са изследванията върху прополиса. 

"Познанието за химията на прополиса е изключително важна от гледна точка, когато се използва като лечебно средство - колко е ефикасен, как е ефикасен, безопасен ли е", обясни тя.

Прополисът още от древността е известен като природен антибиотик и имуностимулатор. В лабораторията на проф. Попова изследват пропослис от цял свят и доказват, че българският е с изключително високо качество.

"Българският прополис е богат на фенолни съединения, а те са основните, които допринасят за антиоксидантното действие", изтъкна тя.

Въпреки ниското заплащане в Българската академия на науките и недостатъчното финансиране на научната дейност у нас, проф. Попова е категорична, че изследванията, които правят, са на световно ниво и включването ѝ в класацията на Станфордския университет е доказателство за това. Приема работата си като призвание и е посветила повече от 20 години на изследователската си работа.

"Носи ми удовлетворение, защото е една сфера на изследване, която те завладява и това е моето място", отбеляза проф. Попова.

А за добър имунитет в студените месеци тя препоръчва да приемаме по няколко капки прополисова тинктура с малко вода, мляко или мед.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК