Коментар: Парите за наука трябва да са двойни, учените воюват с крака - тръгват си

Финансирането е основен проблем пред нас, заявиха проф. Огнян Кунчев и д-р Владимир Божилов

02.10.2022 | 12:13 Редактор: Елеонора Танева

Проблемите в науката често остават на заден план за политиците, особено в условията на кризи. 

"В Ковид пандемията видяхме колко е съществено наличието на научен капацитет - видяхме колко учени са способни да помогнат, особено хората, които се занимаваха с математически модели. Видяхме в критичния момент реализацията на знанията, които те са трупали. Засега имам кадри, които да правят тези неща, но е добре и да можем да произвеждаме кадри, които да останат в България", заяви математикът проф. Огнян Кунчев в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Шансът това да се случи е с увеличаване на заплащането.

"Това, което в момента държавата дава, е 0,3% от БВР, в Западна Европа е над 3%, а Китай дава 4%. Когато се увеличи финансирането, много българи, които живеят в чужбина, ще се върнат. Това не трябва да се подценява. Начините за издействане на по-добро възнаграждение не е да воюваме с политиците, учените воюват с краката си - тръгват си", коментира проф. Кунчев.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов подчерта, че липсата на адекватно заплащане води до отлив на специалисти от България, които всяка чуждестранна компания е готова да привлече.

"Трябва да се увеличи финансирането. Нужно е поне двойно увеличаване на инвестициите във фундаментални изследвания. Нашето образование по астрономия и астрофизика в СУ е на много високо ниво - ние сме около топ 500 в частта "физика". Създадохме програма по астрономия за неспециалисти. В 4 семестъра, в задочна форма, неспециалисти могат да получат информация за Космоса на достъпен език. Това е една от най-успешните програми в момента, вече има над 40 завършили магистри", посочи д-р Божилов. 

Той уточни, че все пак има хора, които са успели в чужбина, но решават да се върнат в България. 

"Ще се увеличат публикациите - а с тях и броят партньорства, ще има повече средства, привлечени в България, повече възможности за привличане на нови кадри", допълни астрофизикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК