Как 1500 служители на КАТ ще проверят близо 30 хил. с полицейски правомощия?

Проверките в МВР са пресилени, категоричен е председателят на синдикалната организация Валентин Попов

13.10.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Въвеждането на тестване на служители на МВР за алкохол и наркотици стана причината за различни реакции. На първи план излизат въпроси за това кой кого ще тества, след като всъщност право да извършват такава дейност имат само служителите на КАТ. 

Проверките в МВР са пресилени – така синдикатът на служителите в системата определя въведеното тестване за алкохол и наркотици в началото и края на работния ден на органите на реда. 

"Проблемът с управление на МПС след употреба на алкохол от служители на МВР до голяма степен е преекспониран. Реакцията на ръководството е леко пресилена. През последните седмици-две виждаме 3 или 4 случая. Обществото очаква от нас малко повече от някои други членове на това общество. Кой ще прави тези масови тестове - 1500 служители на КАТ срещу близо 30 хил. с полицейски правомощия и правомощия за пожарогасене? Това не е масово явление, това са изключения", каза Валентин Попов - председател на синдикалната организация на МВР.

Предприетата мярка от ръководството на вътрешното министерство е сигурен показател за състоянието на системата, смята бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. 

"В момента авторитета на МВР е под санитарния минимум. За тези случаи, които бяха обявени публично в обществото. Трябва да се предприемат адекватни мерки, които да дадат съответния резултат и обществото да бъде спокойно, че служителите на Министерството на вътрешните работи, когато са проверяващи, те проверяват нарушителите", заяви той.

Основният въпрос обаче остава един - ще бъдат ли обективни проверките. Според Попов и Цветанов едно е ясно – резултатите от проверките ще очертаят още по-добре реалното състояние в системата.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК