WWF: Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сеч

Премахването на крайречната растителност крие сериозни рискове

07.10.2022 | 12:40 Редактор: Тодор Петров
WWF: Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сеч

Крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир, недалеч от град Ихтиман, е подложена на сеч, установи проверка на екипа на природозащитната организация WWF. Специалистите се натъкнаха на няколкостотин метра изсечена ивица растителност по течението на реката, като прочистването ѝ с тежка техника продължава и в момента. 

Преобладават дървета от бяла върба, дива круша, джанка както и храстовидна растителност – ръбест чашкодрян, кучешки дрян, шипка и др. Проверката показа, че част от отсечените дървета са с диаметър на ствола повече от метър. 

Експертите на WWF предупреждават, че премахването на крайречната растителност крие сериозни рискове за местните хора и биоразнообразието.

"В обществото ни битува погрешното схващане, че прочистването на речните корита от дървета и храсти е превенция срещу наводнения. Напротив, повечето регулации в Европа и Северна Америка забраняват изсичането на гори непосредствено до водните течения. Причината е, че това нарушава целостта на екосистемата и води до редица заплахи както за хората, така и за животните. Случващото се край река Мътивир е недопустимо. То не просто не решава проблема с наводненията, а дори създава предпоставки за по-тежки наводнения и по-сериозни щети", коментира Костадин Вълчев, старши експерт на програма "Гори" във WWF. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК