Арх. Шишков: Проектирането на нови магистрали ще осигури подкрепа на бизнеса в кризата

"Напрежението с пътния бранш падна, бяха нарочени, а не са лоши", заяви министърът

06.10.2022 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева
Арх. Шишков: Проектирането на нови магистрали ще осигури подкрепа на бизнеса в кризата

Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и магистрали, както и изоставането в изграждането на градската среда, са основните проблеми пред строителния бранш в държавата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на "Годишна конференция за строителство и инвестиции 2022".

Министърът каза още, че държавата може да помогне на частния бизнес, като направи ясни закони и регламенти без различни тълкувания, както и като ударно проектира всички стратегически пътни направления в страната, съобщиха от МРРБ.

"Имаме забавяне в строежа на публичната инфраструктура. Изградили сме само малка част от нужните ни магистрали, а по-голямата част дори не са проектирани. Ако започнем ударно проектиране на нови магистрали, ще имаме и строителство, което ще осигури повече работа на строителните фирми, а и ще бъде подкрепа за бизнеса в условията на криза", посочи той.

Арх. Шишков посочи, че строителството е важно и за развитието на икономиката в отделните региони.

"За новата инфраструктура са нужни много пари, които може да се търсят и през публично-частни партньорства", каза той и напомни, че в годините назад този вариант не е бил разглеждан от правителствата.

Министър Шишков напомни, че в рамките на два месеца служебното правителство е решило част от проблемите на строителния бранш, приемайки методика за индексация на цените в строителството, които поставяха под риск редица проблеми. Сключени са нови договори за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа и са платени част от забавените плащания. Приети са устройствените планове за завършване на автомагистрала "Европа" и за стартиране на строителството на автомагистрала "Русе - Велико Търново" от Русе до обхода на Бяла.

"Напрежението с пътния бранш падна, защото проблемите, които се бяха натрупали, бяха свързани с неправомерния начин за възлагане на дейности, за който те нямаха вина. Те бяха нарочени като един лош бранш, което не е вярно. Очаквам с фирмите да си партнираме в ремонтите и в новото строителство", каза арх. Шишков.

Той допълни, че с бранша предстои да бъдат обсъдени и редица нормативни промени, свързани с възлагането на пътните ремонти, които да регламентират кои са основни и текущи. Ще се дискутират също проблемите с високото строителство в градовете по отношение на водоснабдяването и канализацията, както и във връзка с прилагането на индексацията на цените в строителството.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
КрадиКради
преди 1 месец
Старата корупция се завърна. "Бранша има нужда от пари. Бранша е несправедливо обвинен. Служебното министерство решава успешно част от проблемите на бранша". Лъжа след лъжа, след лъжа. На момента почнахте да опрвадавате годините кражби и подигравки в лицата на хората. Години наред само крадете и се присмивате. Завличате бъдещето на децата по тез прекрасни земи. Вие сте престъпници и по-лошо -- Корумпирани предатели. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Корни
преди 1 месец