Съществува опасност от вторичен взрив в "Арсенал", 2 жени се издирват

Според прокуратурата причината е човешка грешка

04.10.2022 | 17:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

Мощен взрив в завод "Арсенал" в Казанлък. Има един загинал човек - служител на 55 години, който в този момент е бил в цеха, а взривната вълна буквално го е изхвърлила. Има и 2 жени - на 53 години и на 43 години, които до този момент са в неизвестност. Те са под отломките на рухналата сграда. 

Взривът е бил толкова мощен и силен, че сградата е разрушена. От нея стърчат само стени. Нанесени са щети и на съседните сгради, изпочупени са  прозорците им, а цялата сграда, в което се случва взривът, е в руини и телата на двете жени са под отломките.

Тъй като има опасност от вторични взривове, телата няма да бъдат извадени. Не се знае дали жените са живи, или не. Според разследващите шансовете им са минимални. Специалисти ще могат да достигнат до тях едва когато пристигне специализираният отряд за борба с тероризма, тъй като на място има много взривни вещества и това пречи на екипите да търсят жените. 

"На този етап все още не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките от цеха, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. В момента пътува специализиран отряд за борба с тероризма. Те ще поемат нещата, свързани с обезопасяване на периметъра, и ще ръководят мероприятията по разчистване на останките от цеха и търсене на двете пострадали жени, които на този етап не мога да кажа дали са все още живи, или са починали", заяви апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов.

При взрива има и пострадала 43-годишна жена, която е в изключително тежко състояние с политравми. Тя е настанена в болница "Св. Иван Рилски" в София с опасност за живота.

"Чухме, че е станало нещо, обаче нищо не съм видяла", сподели жена от Казанлък.

"2 линейки влязоха вътре и 2 пожарни заминаха надолу", посочи друг жител на града.

От прокуратурата заявиха, че най-вероятно се касае за човешка грешка, тъй като не са били спазени правилата за безопасност при работа. Образувано е досъдебно производство и разследването ще се води от Националната следствена служба.

Те допълниха още, че след днешния трагичен случай ще бъде назначена мащабна проверка както в "Арсенал" Казанлък, така и във ВМЗ Сопот, където ще се провери дали се спазват всички правила за безопасност при работа, тъй като е свързана с високорискови продукти, предимно барут.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК