Най-търсеният мъж в Европа - президентът на Азербайджан, кацна у нас със самолет за милиард

Газовата връзка между Гърция и България вече е факт

01.10.2022 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

След повече от 10 години чакане - газовата връзка между Гърция и България вече е факт. За официалния старт дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, заедно с премиерите на Гърция и Румъния.

С фокус върху необходимостта от алтернативи на "Газпром" и войната в Украйна - газовата връзка с Гърция беше официално открита.

"Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Досега България получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, една енергийна война срещу Европа, този газопровод носи ключова промяна и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от Русия", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Пробивите по "Северен поток" 1 и 2 компрометират доставките за Европа, а интерконекторът може да е алтернативата, по която да се осигурят доставките за зимата.

"От днес можем да потвърдим и гарантираме доставките на газ не само за България и Гърция, но и за целия регион, както и да осигурим доставки за Украйна и Молдова в особено труден момент", поясни изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че разширяването на тръбопровода драматично променя картата на енергийната сигурността на цяла Европа.

"Присъствието на колегите ни от Северна Македония и Сърбия потвърждава, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка на руския газ върху региона, и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на една газова мрежа, на която може да се разчита", каза той.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се отказа да прочете предварително подготвената реч. И призна, че интерконекторът се е оказал лукс за имащите достъп до него. Той се обърна към президента на Азербайджан и председателя на еврокомисията с призив.

"Скъпа Урсула, когато говорим за пари, ние не можем да се справим с тези цени на енергията, моля ви, нека бъдем включени в същия списък, в който са страните от Европейския съюз. Без подкрепата на Европа, без нашия приятел Алиев, изобщо нямаше да ни е лесно да разчитаме на диверсификация, така че, господин Алиев, сега сте много популярен в Европа, превърнахте се в супер звезда", заяви Вучич.

В същата риторика влезе и президентът на Северна Македония.

"Говорейки за най-търсения мъж в Европа - президента на Азербайджан, никой не може да се свърже с него по телефона, сигурно е сменил номера?", лаконичен бе Пендаровски.

А прегръщаният от Европа азерски президент, в замяна на добрия тон, обеща повече газ за Стария континент. След като Илхам Алиев кацна в София със самолет за близо 1 милиард лева, на церемонията за откриването на интерконектора пристигна със специално докарания му от Баку - Майбах.

Далеч по-скромно се придвижиха останалите европейски лидери, които използваха автомобилите, предоставени от българската власт.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК